Aby
nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić
produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego
przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada
urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków.Komponując swój jadłospis
należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i dodatkowymi informacjami
zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o
codziennej aktywności fizycznej.
Kontroluj masę ciała (dbaj o zachowanie należnej masy ciała).Nadwaga i
otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale choroba, będąca przyczyną innych
chorób takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia i
wiele innych. Aby zachować prawidłową masę ciała należy odżywiać się zgodnie z
zasadami zdrowego żywienia. Osoba z nadwagą lub otyłością powinna: Ograniczyć
spożycie tłuszczów zarówno widocznych (masło, olej itp.) oraz niewidocznych
(zawartych np. w ciastach, batonach, tłustych gatunkach mięs itp.) Zrezygnować
ze spożywania dań typu fast food i słodyczy oraz słodzenia napojów Zwiększyć
spożycie warzyw i owoców Unikać potraw smażonych lub pieczonych tradycyjnie ze
względu na wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Zaleca
się pieczenie w folii aluminiowej, rękawie, na grilu, gotowanie, gotowanie na
parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania Wyeliminować doprawianie potraw
zasmażkami, śmietaną czy mąką Wyrzeczenia dietetyczne połączyć z aktywnością
fizyczną
Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem
energii (kalorii).
Produkty te dostarczają
węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Z witamin
zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dostarczają
również składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz
potas i fosfor. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od
stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate
w składniki odżywcze. Mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych
charakteryzują się produkty otrzymane z wyższego stopnia przemiału, wówczas
mąka i pieczywo są bielsze a kasza drobniejsza. Natomiast pieczywo razowe oraz
grube kasze odznaczają się wyższą zawartością witamin i składników mineralnych
oraz błonnika pokarmowego.
Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka.
Mleko i przetwory mleczne są
nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale dostarczają również białka o
wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty
te są również źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk. Z
uwagi na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy
wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu.
Mięso spożywaj z umiarem.
Mięso jest dobrym źródłem
pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B, szczególnie B1, B12, PP
oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Należy wybierać chude gatunki mięs, a także
zastępować je roślinami strączkowymi i rybami (zaleca się spożywanie 2-3 porcji
po 150 g tygodniowo). Zarówno rośliny strączkowe jak i ryby oraz jaja są dobrym
źródłem pełnowartościowego białka. Jaja podobnie jak mięso, zawierają prawie
wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi. W żółtku jaja zawarta jest
jednak duża ilość cholesterolu. Ryby w porównaniu z mięsem zawierają więcej
składników mineralnych. Są dobrym źródłem jodu oraz fluoru. Polecane są
zwłaszcza ryby morskie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych omega-3.Rośliny strączkowe są źródłem węglowodanów złożonych, a
także witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor
i wapń.
Warzywa i owoce powinny
wchodzić w skład codziennej diety, gdyż są źródłem cennych witamin, zwłaszcza
witaminy C oraz B - karotenu. Dostarczają także kwasu foliowego. Zawierają
znaczne ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, sód.
Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez
enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on bardzo ważną rolę, m.in. posiada
zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom,
korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw
i owoców odznacza się wysoką zawartością wody (80-90%), z czego wynika ich
niska wartość kaloryczna.
Ograniczaj spożycie tłuszczów.
Ograniczenie spożycia tłuszczu ma istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości.Należy pamiętać, iż tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym - 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a białka czy węglowodanów 4 kcal.Warto wiedzieć, że tłuszcze spożywane są nie tylko w formie "widocznej" (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), ale również w formie "niewidocznej" zawartej w potrawach i produktach (mięso, sery, wyroby cukiernicze). Tłuszcze zwierzęce sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Wskazane jest aby zastępować tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Wśród różnych technik kulinarnych godne polecenia jest gotowanie, pieczenie czy duszenie bez dodatku tłuszczu. Również pieczenie na grilu powoduje zmniejszenie ilości tłuszczu.
Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem "pustych" kalorii. Produkty dostarczające "pustych" kalorii należy rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu w jakiekolwiek składniki odżywcze, a dostarczające jedynie kalorii.Nadmierne spożycie cukrów prostych może w konsekwencji prowadzić do otyłości. Produkty te odrywają także dużą rolę w powstawaniu próchnicy zębów.
Ograniczaj spożycie soli.
Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego zbyt wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 - 6g (1 płaska łyżeczka do herbaty).Należy zrezygnować z dosalania potraw, a także ograniczyć dodatek soli w czasie ich przygotowywania. Warto wiedzieć, iż sól jest dodawana w dużych ilościach podczas przemysłowej produkcji żywności, przy produkcji konserw, wędlin, serów, kiszonek, wędzonek, marynat, a także zup w proszku i niektórych przypraw. Zaleca się zastępowanie tradycyjnej soli, dostępnymi na rynku solami niskosodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami.
Pij wystarczającą ilość wody.
Woda dostarczana jest organizmowi w postaci napojów oraz razem ze spożywanymi produktami i potrawami. Organizm nie może magazynować większej ilości wody i niedostateczna podaż płynów szybko może doprowadzić do odwodnienia, dlatego też należy pić często, w umiarkowanych ilościach. Zaleca się, aby wypijać co najmniej 2 l napojów dziennie. Uniwersalnym napojem, za pomocą którego można ugasić pragnienie jest woda. Natomiast należy ograniczać spożycie napojów słodzonych.
Nie pij alkoholu.
Alkohol jest produktem bardzo kalorycznym, nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, a u osób z podwyższonym stężeniem triglicerydów sprzyja ich dalszemu wzrostowi. W nadmiarze podnosi także ciśnienie krwi. Należy pamiętać, że częste spożywanie umiarkowanych nawet ilości może prowadzić do uzależnienia. Alkohol należy spożywać z umiarem. Nie powinno się przekraczać 2 drinków dziennie. Za 1 drinka uważa się kieliszek wódki, lampkę wina (75-100 ml) lub szklankę piwa.
Źródło:Instytut Żywności i Żywienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz