Zdrowe przepisy

GRZANKI Z SZYNKĄ
Czas wykonania: około 15 min.
Składniki (liczba porcji 4):
8 kromek chleba tostowego,
8 plastrów szynki,
8 plastrów ananasa,
8 plastrów żółtego sera,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
na każdej kromce położyć plaster szynki, ananasa, a na wierzchu plaster sera; wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać do czasu roztopienia się sera;przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia 282 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 13 g

PASTA Z ŻÓŁTEGO SERA I RYBY
Czas wykonania: około 10 min.
Składniki (liczba porcji 4):
15 dag żółtego sera
15 dag wędzonego dorsza
3 łyżki jogurtu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
Sposób przygotowania: ser zetrzeć na tarce; z ryby zdjąć skórę, oddzielić ości, rozdrobnić, połączyć z serem;dodać jogurt, utrzeć na jednolitą masę;wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i doprawić do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia 166 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 10 g

PASTA Z SERA TWAROGOWEGO I ZIELENINY
Czas wykonania: około 5 min.
Składniki (liczba porcji 4):
20 dag chudego twarogu homogenizowanego
10 dag miękkiej margaryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanej rzeżuchy
łyżka zarodków pszennych
kilka łyżek mleka
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Margarynę zmiksować z serem na gładką masę, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia:243 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 21 g

SAŁATKA OWOCOWA 
Czas wykonania: około 7 min.
Składniki (liczba porcji 4):
2 średnie mandarynki
3 plastry ananasa
1 średni banan
2 łyżki niesłodzonego soku pomarańczowego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonuszczypta goździków
Sposób przygotowania:
mandarynki obrać, podzielić na części i pozbawić białych części; ananasa pozbawić skóry i zdrewniałych części, podzielić na cząstki;banana obrać i pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny; owoce wymieszać w misce i lekko schłodzić; sok pomarańczowy wymieszać z przyprawami i polać nim owoce.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia- 55 kcal
Białko - 0,6 g
Tłuszcz - 0,2 g
Błonnik - 1,5 g

SEROWE KORECZKI
Czas wykonania: około 15 min.
Składniki (liczba porcji 8):
ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki)
20 dag rokpola
10 dag chudego twarogu
2 łyżki oleju
łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
8 oliwek do dekoracji
8 wykałaczek.
Sposób przygotowania:
rokpol pokroić w plastry grubości ok. 3 mm, po czym pokroić w kostkę, resztki z wycinania pozostawić; orzechy sparzyć i posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać orzechy, olej, sos sojowy i utrzeć na jednolitą masę; masę nakładać na rokpol, następnie mozzarellę, ponownie powtórzyć czynność, całość spiąć wykałaczką. Każdy udekorować oliwką. Wykonać 8 koreczków.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia:330 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 26 g



Źródło: Instytut Żywności i Żywienia

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz